Hozzávalók:
Alaptészta (két tortához):
- 20 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
Krém:
- 10 dkg keserű csokoládé
- 20 dkg tejszín
- 2 tojás
- 2 ek cukor
Elkészítés:
A lisztet a gyúródeszkára halmozzuk, egy mélyedést csinálunk a közepébe és hozzáadjuk a felkockázott vajat, sót, tojássárgáját és a cukrot. Lehetőleg hideg kézzel gyorsan gyúrjuk össze. Amennyiben nagyon morzsolódna, 1-2 evőkanál jéghideg vizet adjunk még hozzá, mígnem összeáll a tészta. Fóliába csomagolva 1 órán át a hűtőben pihentetjük mielőtt felhasználnánk. Ez az adag tészta elegendő 2 darab tortához, 28 cm-es formában sütve.
A fél adag tésztát 2 réteg folpack fólia között nagyon vékonyra kinyújtjuk és egy 28 cm-es kivajazott, csatos tortaformát kibélelünk vele, egy kb. 2 cm magas peremet is alkotva. A csokit alacsony lángon megolvasztjuk a tejszínben, simára keverjük és hűlni hagyjuk. Közben a tojásokat habosra keverjük a cukorral és hozzáöntjük a csokis-tejszínt. A keveréket ráöntjük a tésztára és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük.
|