Hozzávalók:
- 80 g puha mazsola
- 200 g datolya
- 100 g dió + a díszítéshez
- 125 g vaj/margarin + a formához
- 6 tojás
- 1 csipet só
- 100 g porcukor
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor (10 g)
- 250 g finomliszt + a formához
- fél tasak sütőpor (2 kk)
- 1 púpozott ek kakaópor
- 1 ek őrölt fahéj
- fél kk őrölt szegfűszeg
- fél dl rum
- 6-8 ek tej
- 8-10 cukrozott cseresznye
- 1 narancs
Elkészítés:
A mazsolát szitakanálba szórjuk, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A datolyát kimagozzuk és felaprózzuk, a diót darabosra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk, hűlni hagyjuk. Egy kb. 30 cm hosszú, hasáb alakú gyümölcskenyér formát kikenünk vajjal/margarinnal és és behintünk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a vajat/margarint. A lisztet, a sütőport, a kakaót, a fűszereket, valamint a diót, a datolyát és a mazsolát összekeverjük, majd a tojáshabbal felváltva, több részletben, kíméletesen beleforgatjuk a tojáskrémbe, végül hozzáadjuk a rumot (ha túl kemény a massza, egy kevés tejjel lazítjuk). A formába szedjük-simítjuk a masszát, és a sütő közepén 1 órán át sütjük. A teteje kissé megrepedezik, nem baj, ez természetes. A formában langyosra, majd rácsra borítva teljesen hagyjuk kihűlni. Tálaláskor meghintjük vaníliás porcukorral, vékonyan felszeleteljük és cukrozott cseresznyével, felezett narancskarikával, diógerezdekkel díszítjük.
|