Hozzávalók:
- 25 dkg tetszés szerinti bármilyen gyümölcs (vagy lecsöpögtetett befőtt)
- 25 dkg tehéntúró
- 25 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 3 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 kk só1 kk reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tésztához a sütőporral, egy evőkanál cukorral és a sóval elkevert lisztet mély tálba öntjük. Közepébe mélyedést vájunk, ebbe rakunk 1 felütött tojást, a felszeletelt margarint és 1 dl tejfölt. Az egészet gyorsan összemorzsoljuk, majd összegyúrva egy cipóba formálunk. Kevés liszttel meghintjük a tetejét és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Közben a túrót a tejföllel és a megmaradt tojással simára keverjük, porcukorral és a vaníliás cukorral ízlés szerint édesítjük. Egy nagy tortaforma aljába úgy simítjuk bele a kinyújtott tésztát, hogy vékony pereme is legyen. Ebbe töltjük az ízesített túrót, majd a megtöltött formát előmelegített, forró sütőbe toljuk. 10 percig közepes lángon, további 15 percig takaréklángon sütjük. Próbaképpen beleszúrunk egy hurkapálcát, s ha már nem ragad rá a tészta, se a töltelék, akkor megsült. Közben elkészítjük a gyümölcsöt, amit a tetejére rakunk. Megmossuk, kimagozzuk, egyforma darabokra aprítjuk és szépen elrendezzük a még forró tortán. Frissen is, hűtve is nagyon finom.
|