A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd belekeverjük a tojást. A liszttel gyorsan sima tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük. A körtéket meghámozzuk, négyfelé vágjuk, kiszedjük a magházukat. 1.25dl vizet a mézzel, citromlével és a vaníliás cukorral erős lángon szirupszerűre főzzük. Levesszük a tűzről és a körtenegyedeket 5 percre beletesszük. Lecsepegtetjük, a mézes szirupot felfogjuk. A sütőt előmelegíjük. A sütőformát kivajazzuk és beszórjuk zsemlemorzsával. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kinyújtjuk, beletesszük a formába és egy kb. 3cm magas peremet készítünk. A mogyorót a tésztalapra szórjuk és rátesszük a körtedarabokat. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk és a körtére tesszük. A szélét finoman összenyomkodjuk. Közepes hőfokon (175°C) (légkeverősnél 160°C)-on 20 percig sütjük. Megsimítjuk a mézes sziruppal, megszórjuk fenyőmaggal és 20 perc alatt készre sütjük. A pitét kicsit kihűlve kivesszük a formából és meghintjük porcukorral.