Hozzávalók:
- 150 g margarin/vaj
- 250 g barna cukor
- 250 g méz
- 2 citrom héja
- 100 g cukrozott citromhéj
- 500 g finomliszt + a formázáshoz
- 20 g szódabikarbóna
- 4 ek mézeskalácsfűszer
- 1 kk őrölt fahéj
- 100 g hámozott, darált mandula
- 2 tojás + 2 tojássárgája
- 2 ek sűrített tej
Díszítéshez:
- cukrozott cseresznye
- hámozott mandula
- dió
- pisztácia
Elkészítés:
A vajat/margarint, a cukrot és a mézet mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad, majd hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük. A citromokat jól megmossuk, szárazra töröljük. A cukrozott citromhéjat aprítógéppel finomra vágjuk. Kibélelünk sütőpapírral 3 nagyobb tepsit/sütőlapot. A sütőt előmelegített 200 fokra. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel, a fahéjjal és a mandulával, belereszeljük a citromok héját. Eldolgozzuk a mézes masszában a tojásokat és a cukrozott citromhéjat, fakanállal a liszthez keverjük, majd lisztezett munkalapon sima tésztává gyúrjuk. Fél cm vastagra kinyújtjuk, nagyobb szív- és csillag-, esetleg pogácsaformával kiszúrjuk, tisztes távolságra egymástól a tepsikbe sorakoztatjuk (a hulladékot összegyúrjuk és újraformázzuk). Elkeverjük a sűrített tejet a tojássárgákkal, megkenjük vele a mézesek tetejét és a fantáziánk szerint felezett cseresznyeszemekkel, hámozott mandulával, diógerezdekkel, natúr pisztáciával díszítjük. A forró sütőben 10-12 percig sütjük, majd 10 perc múlva leválasztjuk a süteményt a papírról és rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni.
|