Hozzávalók:
A tésztához:
- 80 g étcsokoládé
- 180 g mogyoró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 200 g fagyos vaj/margarin
- 280 g finomliszt
- 50 g porcukor
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- só
Díszítéshez:
- 20 g natúr pisztácia
- 200 g tortabevonó étcsokoládé
- 3 ek napraforgóolaj
- 15-20 szem hámozott mogyoró
- 10-15 szem kandírozott piros cseresznye
Elkészítés:
A sütős előmelegítjük 220 fokra. A tésztához a csokoládét megdaráljuk. A mogyorót tepsibe szórjuk, a sütőben világosdrappra pirítjuk, héját durva szövésű konyharuhával ledörzsöljük, hagyjuk kihűlni, majd megdaráljuk. A citromot és a tojást alaposan megmossuk. A vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, a citrom reszelt héját, a mogyorót, a csokoládét, végül a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, fél órát pihentetjük a hűtőszekrényben. 2-3 tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát elnegyedeljük, kisebb cipókat, majd ceruza vastagságú rudakat sodrunk-formálunk belőlük. 10-12 cm-es darabokra vágjuk, gyűrű/karika alakban összecsippentjük, a tepsikre/sütőlapokra sorakoztatjuk, az illesztés helyét vékonyan megkenjük (a tésztából kimaradt) tojásfehérjével, jól lenyomkodjuk és a forró sütőben 15 percig sütjük. A tepsikben hagyjuk kihűlni. A díszítéshez a pisztáciát darabosra vágjuk. Az étcsokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskába szórjuk, felolvasztjuk, egyenletesen elkeverjük benne az olajat. Félig megmártjuk benne a gyűrűket/karikákat, lecsepegtetjük, aljukról az edény szélén lehúzzuk a felesleget és rácsra rakosgatjuk őket. Mielőtt a csokoládé megkötne, tetejüket pisztáciával, mogyorószemekkel, kandírozott cseresznyével (agy egyéb tetszőleges szépségekkel) díszítjük és hagyjuk egészen megszáradni. Fogyasztásig jól záródó fém-/műanyag dobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk.
|