Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg fagyos margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- csipet só
A krémhez:
- 6 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 1,5 kk instant kakaópor
- 1 ek őrölt kávé
- 2 ek kávélikőr
- 10 dkg ét tortabevonó
Díszítéshez:
- 10 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- 1 ek citromlé
- kávészemek
Elkészítés:
A krémnek hűlnie kell, ezért azt készítjük el először. A vajat és a tejszínt együtt felmelegítjük, hozzáadjuk a kétféle kávét, majd a likőrt és jól összekeverjük. A tortabevonót apróra tördeljük és gőz felett felolvasztjuk. Ezt is a tejszínes keverékhez adjuk, majd a krémet 3-4 órára hűtőbe tesszük. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, cipót formálunk belőle és alufóliába csomagolva a hűtőben fél órát pihentetjük. A hűtőből kivéve lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben, közepes lángnál kb. 10-12 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével simára keverjük. A korongok felét belemártogatjuk. A sütőlemezre rácsot helyezünk és erre rakosgatjuk a mártott korongokat és mindegyik közepébe 1 kávészemet teszünk. Kikapcsolt, langyos sütőben, az ajtót résnyire nyitva hagyva kb. 20-25 perc alatt fényesre szárítjuk őket. A kihűlt krémet átkeverjük, majd a máz nélküli korongokra mogyoró nagyságú halmot teszünk belőle. Rányomjuk a mázas tetőket és fémdobozba helyezzük a kész süteményeket. 2-3 hétig eltartható.
|