Hozzávalók:
- 100-100 g cukrozott citrom- és narancshéj
- 180 g hámozatlan mandula
- 180 g hámozott mogyoró
- 4 tojás
- 180 g porcukor
- só
- fél kk őrölt szegfűszeg
- fél kk őrölt szerecsendió
- 1 csapott ek őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja
- 40-45 db 5 cm átmérőjű ostyalap
A mázhoz és a díszítéshez:
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 1 ek olaj
- kandírozott cseresznye
- 1-1 ek mandulapálcika és/vagy vágott pisztácia
Elkészítés:
A cukrozott citrom- és narancshéjat nagyon apróra vágjuk. A mandulát és a mogyorót finomra daráljuk. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és 1 csipet sóval, hozzáadjuk az őrölt fűszereket, a reszelt narancshéjat, a mandulát, mogyorót, végül a cukrozott citrom- és narancshéjat. 2 sütőlapra sorakoztatjuk az ostyalapokat, a szegélyeket szabadon hagyva formás halmokat púpozunk a közepükre és 200 fokos sütőben 25 percig sütjük. 4-5 percig a tepsiben, aztán rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. A tortabevonó étcsokoládét lábaskába tördeljük, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Úgy, hogy az "ostyatalpat" ne érje a máz, fejjel lefelé belemártogatjuk a csókocskákat, ismét rácsra tesszük őket és mielőtt a máz megdermedne, mandulapálcikákkal, finomra aprózott pisztáciával, illetve piros és/vagy zöld kandírozott cseresznyével díszítjük. Jól záródó, sütőpapírral bélelt, fém-/műanyag dobozban 2-3 hétig is eláll. Az egyes rétegek-sorok közé sütőpapírt fektetünk, hogy össze ne kenjék egymást.
|