Hozzávalók (8 fő részére):
- 50 dkg finomliszt
- 50 dkg rétesliszt
- 4 dl meleg tej
- 10 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg cukor
- fél dl rum
- 1 citrom reszelt héja
- pici só
- 3 tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- Nutella
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az élesztőt
1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepébe kis
fészket csinálunk és ebbe minden hozzávalót beleöntünk, a Nutellát leszámítva. Elővesszük a gépi habverőt, beledugjuk a
dagasztó kanalat és ezzel kb. 10-15 perc alatt jól kidagasztjuk. Ha nincs gép,
akkor kézzel gyúrjuk össze. Kevés liszttel megszórjuk a tetejét és letakarva,
meleg helyen kelesztjük kb. 50 percig. Mikor a tészta megkelt, kiborítjuk
lisztezett deszkára és lisztes kézzel átgyúrjuk egy kicsit. Kétfelé osztjuk a
tésztát és kinyújtjuk 1 cm vékonyra. Nutellagombócokat rakunk a tésztára,
sorban egymás mellé kb. 6-7 cm távolságba. Következő sor is 6-7 cm-re kezdődjön
(Úgy képzeljék el, mint amikor gombócot készítenek, de nem kell felvágni a
tésztát): A másik tésztánkat is kinyújtjuk akkorára, mint az előzőt és
ráfektetjük a nutellahalmokkal borított lapra. Jól lenyomkodjuk a tészta
széleit és a nutellahalmok között is. Majd egy pohárral kiszaggatjuk a fánkokat
úgy, hogy a nutella hellyel-közzel a közepén legyen. Egy lábasba olajat öntünk
és felforrósítjuk. Mire felforrósodik, a fánkjaink újból megkelnek. Kisütjük a
fánkokat az olajban először fedő alatt, majd amikor megfordítjuk, fedő nélkül.
Tálalás előtt még megszórjuk egy kevés porcukorral.
|