Hozzávalók:
- 25 dkg dió
- 8 tojás
- 15+10 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 8 dkg keserű csoki vagy 5 dkg zsíros kakaópor
- 1 tk azonnal oldódó kávé
Elkészítés:
A diót
terítsük el egy sütőpapírral bélelt tepsin és 200 fokos sütőben, 8-10 perc
alatt enyhén pirítsuk meg. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. 10
dkg cukorral együtt tegyük a forgókéses aprítóba és daráljuk le. A cukor azért
kell hozzá, hogy a dió olaját felvegye és ne ragadjon az egész az aprító
falára. Válasszuk szét a tojásokat és a sárgáját tegyük a hűtőbe. A fehérjét
verjük habbá, majd 5 dkg cukorral verjük tovább, egészen keményre. Óvatosan
keverjük bele a darált diót. Egy 20 cm körüli tortaforma aljára terítsünk
sütőpapírt. Nyomjuk rá a karimát és csatoljuk be. A tészta harmadát kenjük el a
formában és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük világosra. Pár perc hűlés
után válasszuk el a forma oldalától és borítsuk ki, hogy teljesen kihűlhessen.
A papírt húzzuk le és tegyük vissza formába, hogy a következő lapot is
megsüthessük. Összesen 3 lapot süssünk a masszából. A tojások sárgáját keverjük
habosra a 10 dkg cukorral. Gőzfürdő fölött, folyamatosan keverve főzzük sűrűre.
A csokit mikróban lágyítsuk meg és keverjük a krémbe. Ha kakaóport használunk,
azt is itt keverjük bele. Mivel a kakaópor sűríti a krémet, nem kell annyira
sűrűre főzni. A szobahőmérsékletű vajat is adjuk hozzá és az egészet alaposan
keverjük ki. A krém negyed részét kenjük az alsó lapra, tegyük rá a második
lapot és kenjük rá a krém második negyedét. A harmadik lappal letakarva, vonjuk
be a maradék krémmel. A dekorációhoz lágyítsunk meg egy tábla fehér csokit a
mikróban. Sütőpapírok között nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra és amikor már épp csak
meghajlik, de nem folyik, szúrjuk ki tetszésünk szerinti formával. A kiszúrt
díszeket óvatosan helyezzük a tortára és könnyedén nyomjuk rá a krémre.
Fogyasztás előtt tegyük pár órára hűvös helyre vagy hűtőbe.
|