Hozzávalók:
A tésztához: - 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 tojás
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg liszt
- 1 púpos ek kakaópor
- 12 dkg dióbél
A töltelékhez:
- 20 dkg dióbél
- 1 dl rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 púpos ek porcukor
- 15 dkg baracklekvár
A krémhez:
- 4 tojás
- 10 dkg porcukor
- 3 ek kakaópor
- 20 dkg vaj
A mázhoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 10 dkg margarin
Elkészítés:
A diót apróra vágjuk. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, a kakaót, a sütőporral elvegyített lisztet és az apróra vágott dióbelet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán hozzákeverjük a tésztamasszához. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, vékonyan bekenjük margarinnal és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben megsütjük. Tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, visszafordítjuk. A tetejét megkenjük baracklekvárral. A tölteléknek szánt diót megdaráljuk. Összekeverjük a rummal és a porcukorral, valamint a vaníliás cukorral. A diós masszát a lekvárral megkent tésztán egyenletesen elosztjuk, rákenjük, rányomkodjuk. Elkészítjük a krémet: az egész tojásokat összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral. Gőz fölött sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük. A teljesen kihűlt krémalapot a vajjal habosra keverjük. A krémet a hűtőben várakoztatjuk, míg a mázat elkészítjük. A mázhoz a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, közben apránként hozzákeverjük a margarint. Langyosra hűtjük, de nem dermesztjük meg. A süteményre rákenjük a krémet és ráöntjük a már félig kihűlt mázat, amit egyenletesen eloszlatunk rajta. Tálalásig a hűtőben tartjuk.
|