Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 6 dkg olvasztott vaj
- 5 db tojássárgája
- olaj a sütéshez
- baracklekvár és porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A lisztet
egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik
edénybe kimérjük és 15 percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson. A lisztre
ráöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Egy
fakanállal összekeverjük a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg
teljesen sima nem lesz. Az így kapott tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk
és meleg helyre téve duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, vékony liszten
nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a
fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A
fánkokat kb. 10 percig pihentetjük, majd a közepüket ujjunkkal elvékonyítjuk.
Kis adagokban, mindkét oldalát egyenletesen kisütjük forró olajban. Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.
Tipp:
Ügyeljünk,
hogy az olaj ne legyen fúl forró, mert könnyen sötét lehet a fánk!
Mindig annyi
olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is
könnyen megég!
|