Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 kk só
- 2 dl étolaj
- 5 dkg élesztő
- 3 ek kakaó
- 1 kk fahéj
- 1 csomag sütőpor
A mázhoz:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 ek kristálycukor
- 2 dl víz
Elkészítés:
Kevés
langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a cukrot, a sót
és a sütőport. Majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet
és az olajat. A tésztát jól kidagasztjuk és negyed részt elveszünk belőle. Ebbe
belekeverjük a kakaóport és a fahéjat, ha kell egy pici tejet adunk hozzá. A
két cipót külön-külön megkelesztjük (kb. 1 óra alatt). Miután megkelt, mindkét
cipót megfelezzük. Először az egyik barna cipót nyújtjuk ki kör alakúra és
félretesszük, majd a fehéret. A fehér tészta tetejére rárakjuk a barnát, ami
kisebb és 12 cikkelyre vágjuk. A cikkelyeket megfordítjuk, a barna lesz alul és
kifli formára feltekerjük. Ramával kikent tepsire helyezzük és hideg sütőbe
toljuk. Csak ekkor kapcsoljuk be a sütőt. Amíg a sütő melegszik, a tészta kel.
Közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A másik adag
tésztát ugyanígy készítjük el. Közben felforraljuk a vizet, beletesszük a
vaníliás és a kristálycukrot, addig főzzük, amíg a cukrok el nem olvadnak. A
tűzről levéve belemártjuk a sütőből kivett és még forró kifliket (legegyszerűbb
húsvillát használni hozzá). A lecsöpögtetett sütiket porcukorral megszórjuk és
tálaljuk.
Tipp:
A kifliket a
feltekerésnél megtölthetjük csokidarabbal, nutellával, kakaóval, lekvárral,
ízlés szerint szinte bármivel.
|