Hozzávalók:
A tésztához (26 cm-es tortaformába):
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 2 ek tejföl
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 4 tojás sárgája
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
A kenéshez:
Elkészítés:
Töltelék készítése:
A tojássárgáját kikeverjük a vajjal és a cukorral. Hozzáadjuk a villával áttört túrót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Összekeverjük.
Tészta készítése:
Elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját, krátert képezve beleütjük a tojást. Összedolgozzuk, hozzáadjuk a citromlevet, azzal is összedolgozzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy rugalmas tésztánk legyen. Jól összegyúrjuk a tésztát és fél centi vastagra nyújtjuk.
Összeállítás:
A tésztát a tortaformánál 1 cm-rel nagyobbra vágjuk ki, hogy a tészta kilógjon a formából. Kivajazzuk a forma alját, kibéleljük a formával és erre rámerjük a tölteléket. A maradék tésztából hurkákat formálva először berácsozzuk a töltelék tetejét, majd a szélét is körberakjuk. Tojássárgájával megkenjük a rácsokat. Forró sütőbe téve lassan megsütjük.
|