Hozzávalók:A salátához:
- 1 fej kelkáposzta (kb. 45 dkg)
- 3 dkg füstölt, főtt sonka
- 2 csokor snidling
Az öntethez:
- 6 ek tejszín
- 6 ek tejföl
- 2 ek fehérborecet
- 1 tk porcukor
- só
- őrölt bors
A pirítóshoz:
- 12 szelet előre csomagolt magos kenyér
- 5 dkg puha vaj
- 2 fokhagymagerezd
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Első mozdulatként leszedjük a kelkáposzta külső, vastagabb leveleit, aztán a megmaradt, zsengébb fodrokat megmossuk, majd papírtörlőre terítve megszárítjuk. Amíg a kellevelekről a víz lecsepeg, éles késsel felvágjuk a füstölt, főtt sonkát apró falatokra. Aztán visszatérünk a megszáradt levelekhez és ezekhez is jó éles kés kell, mert fontos, hogy a kelkáposzta pici darabkákban kerüljön bele a salátába. Ha az aprítással megvagyunk, akkor a kelkáposztacsíkokat meg a sonkafalatokat beleszórjuk egy keverőtálba. Ollóval hozzájuk aprózzuk a jelentős adagnyi snidlinget, aztán összekeverjük az öntetet. Ehhez egy-két mozdulattal elvegyítjük egy kis tálkában a tejszínt, a tejfölt meg a fehérbor-ecetet, majd szórunk hozzá kevés porcukrot, aztán megsózzuk és megborsozzuk. A krémes, fehér öntettel összekeverjük a snidlinges-sonkás kelkáposztacsíkokat és elkezdjük megpirítani a kenyérszeleteket. Miközben a magos szeletek ropogósra sülnek a pirítós sütőben, kis tálkába összekeverjük a lágy és puha vajat a finomra zúzott fokhagymagerezdekkel, aztán az ízes vajat megsózzuk és megborsozzuk. Amikor a megpirult kenyérszeletek elkészültek, még melegében kenjük őket a fokhagymás vajjal, aztán rájuk púpozzuk a kelkáposztás-sonkás salátát.
|