Hozzávalók:
- fél kg tészta
- 1 kg marha lábszár
- fél liter tejföl
- fél kg túró
- 20 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg trappista sajt
- 2 fej hagyma
- 1 db tyúkhúsleves kocka
- 1 dl vörösbor
- olaj
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítés:
Ajánlott a marhalábszár pörköltet előző nap elkészíteni, mert a marhahúst sokáig kell főzni. A marhalábszárat jól megtisztítjuk és felkockázzuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, jócskán adunk hozzá pirospaprikát (közben vegyük le a tűzről, mert a paprika odaég). Tegyünk bele egy leveskockát, rakjuk hozzá a húst, jól keverjük össze és rakjuk vissza a tűzre. Kevergessük és süssük türelmesen kb. 10 percig, majd szórjuk meg borssal, öntsünk rá vörösbort és süssük tovább 10 percig. Ezután sózzuk meg, öntsük fel vízzel, fedjük le és főzzük puhára a húst. A túrót törjük össze egy kis sóval. A füstölt szalonnát vágjuk apróra és olvasszuk ki. Főzzük ki a tésztát (Ne áztassuk szét, csak főzzük meg). Ha mindezek elkészültek, kerítsük elő a méretes, sütőbe rakható edényünket és kezdjünk hozzá a tészta béleléséhez. Az edény aljára merjünk pár kanállal a sült szalonna zsírjából, és terítsük rá a tészta kétharmadát. Erre borítsuk rá a túrót és egyenletesen terítsük szét. Ezután jön a pörkölt. Próbáljuk úgy teríteni, hogy mindenhova jusson. Ennek tetejére terítsük rá a maradék tésztát, ezt takarjuk be sajttal. Az egész tetejére öntsük rá a tejfölt, erre pedig a sült szalonnát zsírostul. Ezután betesszük a sütőbe és addig sütjük, míg a tejföl pirulni nem kezd.
|