Hozzávalók:
- 1,2 kg kicsontozott sertéskaraj
- só
- bors
- 1 szikkadt zsemle
- 100 g sampinyon gomba
- 1 kis fej hagyma
- 50 g füstölt, húsos szalonna (bacon)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 tojás
- 4 szelet gépsonka (100 g)
- 1 piros húsú paprika
- 2-3 ek olaj
- kevés bor
Elkészítés:
A húst leöblítjük, hosszanti irányban mélyen bevágjuk (de nem vágjuk át egészen) jobbról az alsó, balról a felső harmadát és kiterítjük: szabályos téglalapot kapunk. Folpack alatt kissé kiverjük-elvékonyítjuk, meghintjük sóval és borssal. A töltelékhez a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A gombát és a hagymát a szalonnával együtt apró kockákra vágjuk, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a felaprózott petrezselymet, a tojást, ízlés szerint sót, borsot és összedolgozzuk. A hús közepére fektetjük a sonkaszeleteket, tetejükre púpozzuk a tölteléket, megszórjuk az apróra felkockázott paprikával, majd szorosan feltekerjük, sonkaszerűen megkötözzük és serpenyőben, a felforrósított olajban pirítjuk-megkapatjuk. Áttesszük egy sütőedénybe, aláöntjük a bort, meglocsoljuk a pecsenyével, lefedjük és 180 fokos sütőben 1 órán át pároljuk. Végül fedetlenül pirosra sütjük. Vágódeszkára emelve 10 percig pihentetjük, aztán lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük és fodros salátalevelekkel tálaljuk. Hidegen is pompás!
|