Hozzávalók:
- 5 dl alaplé
- fél tk lestyán
- 1 babérlevél
- 1 csipet szegfűbors
- 1 csipet szerecsendió
- 3 krumpli
- 2 póréhagyma
- 1 ek vaj
- 10 dkg gomba
- 2 ek tejföl
- só, bors
- 1 ek petrezselyem
Elkészítés:
Készítsünk alaplét zöldségleves-kockából vagy erőleveskockából. Adjuk hozzá a fűszereket, a felkockázott krumplit és a karikára vágott póréhagymát. Lefedve főzzük, amíg az összes zöldség meg nem puhul. Ezalatt készítsük elő a gombát. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és tegyük bele a vékonyra szeletelt gombát. Sózzuk meg és pároljuk körülbelül öt percig. A párolt gomba felét és a tejfölt öntsük az elkészült krumpli és póréhagyma leveshez, majd az egészet pürésítsük egy botmixerrel. Ha már elég lágy, keverjük hozzá a maradék gombát, sózzuk és borsozzuk, forraljuk fel még egyszer. Ha még ennél is lágyabb, krémesebb levest szeretnénk, akkor az egész gombával pépesítsük a levest. Fűszerezzük ízlés szerint.
|