Hozzávalók:
- 10 dkg juhtúró
- 2 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 2 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 2 tyúkhúsleves-kocka
- 1 ek búzadara
- 1 tk ecet
- vagy citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- csipetnyi cukor
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A gombócmasszához a tojást habosra verjük, majd összekeverjük a búzadarával, 1 ek liszttel és a juhtúró felével. A masszát félretesszük. A leveshez a maradék lisztet a vajon megizzasztjuk, ezután 3 dl vízzel felengedve, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Apránként felöntjük még 6 dl vízzel, és kevergetve felforraljuk. Közben beletesszük a húsleveskockákat és a zúzott fokhagymát. Ötpercnyi főzés után belekeverjük a tejföllel simára kevert megmaradt juhtúrót. Az ecettel, valamint csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük. A félretett gombócmasszát nedves kézzel egészen apró gombócokká formáljuk, és a forrásban lévő levesbe tesszük. További 10 percig főzzük, azalatt a gombócok megfőnek.
|