Hozzávalók:
- 1 egész tyúk
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kis karalábé
- 1-2 rózsa karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis fej zeller
- zellerlevél
- 1 db burgonya
- pár szem szemes bors
- 1-2 karika erős paprika
Elkészítés:
Egy egész tyúkot kb. 4 liter hideg, sós vízzel öntünk le egy akkora fazékban, amiben bőven elfér. Lefedjük és közepes hőfokon főzzük. Mikor már jó kemény hab képződött rajta, sűrű szövésű szűrővel leszedjük a habot, hogy tiszta, átlátszó levest kapjunk. Hozzáadjuk az előre megtisztított, hosszúra vágott sárgarépát, fehérrépát, kis karalábét, 1 nagyobb rózsa karfiolt, 1 egész vöröshagymát, zellert és zellerlevelet, valamint 1 egész burgonyát, pár szem szemes borsot, kevés erős paprikát. Továbbra is lassú tűzön főzzük lefedve és ha szükséges, utánasózzuk. Közben ellenőrizzük, nehogy szétfőjön a tyúk. Ha minden puha, leszűrjük és levesbetéttel tálaljuk. Mivel a tyúkot egészben főzzük, befűszerezve meg lehet sütni és körettel kész a második fogás.
|