Hozzávaló (kb. 1 literhez):
- 1 kg paradicsom
- 1 sárgarépa
- 1 kisebb hagyma
- 1 szál szárzeller
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 2 babérlevél
- 1 tk. só
- 1,5 dl ecet
- 60 g világos barna cukor
Elkészítés:
A paradicsomot durvára vágjuk, csumáját kidobjuk. A cukor kivételével az összes hozzávalót egy közepes lábosba tesszük, fedő alatt felforraljuk, majd a forrás után 30 percen át gyöngyöztetjük. Fedő nélkül további 15 percig főzzük, néha megkeverjük, a babérleveleket kiszedjük. Az egészet botmixerrel pürésítjük, majd átpasszírozzuk egy szűrőn. Ezután tiszta lábosba tesszük és hozzáadjuk a cukrot. Folyamatosan kevergetve ismét átforraljuk, forrás után még 5-6 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Forrón sterilizált üvegekbe szedjük, fedőt teszünk rá és fél percig a tetejére fordítjuk. Ezután száraz dunsztba tesszük, amíg teljesen kihűl. Kinyitás után 2 hétig eláll a hűtőben.
|