Hozzávalók:
30 dkg makaróni só 10 dkg vékonyra szeletelt füstölt szalonna 1 gerezd fokhagyma 10 dkg füstölt parenyica sajt 2 ek puha vaj fél kis tubusnyi gulyáskrém 3 dl tejszín
Elkészítés:
Vizet engedünk egy nagy fazékba, szórunk hozzá sót és feltesszük forrni. Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítjük a mártás hozzávalóit. Az egymásra helyezett és már gyárilag vékonyra szeletelt füstölt szalonnát ollóval csíkokra vágjuk, a fokhagymagerezdet megpucoljuk és a parenyicát megreszeljük. A lobogó forró vízbe beletesszük a makarónit és annyi ideig főzzük, ahány perc a tészta dobozára van írva. Ezek után előveszünk egy mélyebb serpenyőt és beleszórjuk a szalonnacsíkokat. Teszünk hozzá puha vajat, aztán közepesen erős tűzön annyira pirítom meg, hogy se túl száraz, se túl nyers ne legyen. Ezután pépesre zúzzuk a megpucolt fokhagymagerezdet. Hozzákeverjük a megsült szalonnafalatokhoz, fél perc alatt megpároljuk az ízes zsiradékon, majd lehúzzuk a serpenyőt a tűzről. Belenyomunk úgy 10-12 centinyi gulyáskrémet, hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a megreszelt füstölt sajt felét és az edényt visszatesszük a közepesen erős tűzre. A halvány narancsszínű mártást kevergetve összerotyogtatjuk és amikor már felolvadt benne a sajt, akkor készen is van. Belekeverjük a leszűrt makarónit, majd a puha tésztaszálakat jól összeforgatjuk a mártással. A tányérra halmozott makarónikupacokat megszórjuk a megmaradt parenyica sajttal.
|