Hozzávalók:
- 25 dkg penne
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vékonyan szeletelt füstölt szalonna
- 1 ek olaj
- 3 dl tejszín
- só
- őrölt fekete bors
- szerecsendió
- összesen 20-25 dkg különböző, de reszelhetően kemény sajt
Elkészítés:
A tésztához vizet engedünk egy fazékba, szórunk hozzá sót és feltesszük forrni. Közben szép sorjában megreszeljük a sajtmaradékokat, aztán a megpucolt fokhagymagerezdet pépesre zúzzuk, a szalonnaszeleteket pedig ollóval csíkokra nyiszáljuk. A lobogva forró vízbe beleszórjuk a pennét és annyi ideig főzzük, amennyi a csomagoláson van írva. Miközben a tészta fő, elkészítjük a sajtmártást. Egy mélyebb, közepes méretű serpenyőbe beletesszük a szalonnacsíkokat, rájuk kanalazunk egy kevés olajat, aztán gyengéd tűzön kevergetve nem pörcösre, hanem csak addig pirítjuk, amíg kiizzadják magukból jóízű zsiradékukat. Ezek után a szalonnacsíkokhoz hozzátesszük a pépesre zúzott fokhagymát és kicsit kevergetjük, hogy illatozni kezdjen. Nem kell fél perc sem és hozzátesszük a reszelt sajtokat. Aztán a sajtforgácsokra ráöntjük a tejszínt és gyengéd tűzön kevergetve összeolvasztjuk a mártást. Ezután megszórjuk frissen őrölt borssal és szerecsendióval, kevés sóval is, ha szükséges. Végül a megfőtt, leszűrt pennét belekeverjük a szalonnás-sajtos-tejszínes mártásba.
|