Hozzávalók (6 főre):
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tk. só
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 2 ek. szódabikarbóna
- durvára őrölt só a tetejére
Elkészítés:
A sütőt begyújtjuk, 3 sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét 1 evőkanál vízzel kicsit felverjük. A vajat megolvasztjuk. Az élesztőt 1 dl langyos vízben, csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojássárgát, a felfuttatott élesztőt, 2,5 dl langyos vizet, a megolvasztott vajat és jól bedagasztjuk. Letakarva 5 percig pihentetjük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk. Kb. 1 m hosszúra kisodorjuk mindegyiket. Egy lapos tepsiben egy nagy bögre langyos vízzel elkeverjük a szódabikarbónát, egyenként belemártjuk a kisodort tésztát. 4-5 másodpercig benne hagyjuk, kiemeljük a vízből, hagyjuk kicsit lecsepegni és a sütőlemezen perec alakúra formázzuk. Megkenjük a tojásfehérjével, ízlés szerint megszórjuk a durvára darált sóval és megsütjük.
|