Hozzávalók:
- 25 dkg spagetti
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg friss parmezán
- 1 chilipaprika
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- só
- frissen őrölt bors
- negyed tk reszelt szerecsendió
- 2 ek puha vaj
- 2 ek száraz fehérbor
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Egy fazékba vizet engedünk, teszünk hozzá sót és felforraljuk. Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítjük a mártást. A szalonnát felcsíkozzuk, a megpucolt fokhagymagerezdet pépesre zúzzuk, a parmezánt megreszeljük, a chilipaprikának pedig levágjuk a végét, kirázzuk belőle a magokat és az üres paprikahéjat vékonyan felszeleteljük. Aztán a tojást meg a tojássárgájákat kézi habverővel összekeverjük a tejszínnel, utána megsózzuk, megborsozzuk, reszelünk bele szerecsendiót és hozzászórjuk a parmezánforgácsok felét. A spagettit belezsuppoljuk a lobogva forró vízbe és annyi ideig főzzük, amennyi a dobozára van írva. Miközben a tésztaszálak puhulnak, egy nagyobb serpenyőben gyengéd tűzön megolvasztjuk a vajat. Hozzászórjuk a szalonnacsíkokat és kevergetve nem szárazra, hanem amolyan közép-pörcösre pirítjuk. A szalonnacsíkokhoz hozzásöpörjük a pépesre zúzott fokhagymát és fél perc alatt kevergetve megpároljuk. Ezek után erősítünk a lángon és a fokhagymás szalonnához hozzáöntjük a fehérbort. Megvárjuk, míg az alkohol sisteregve elpárolog, aztán lehúzzuk a serpenyőt a tűzről. A megfőtt spagettit leszűrjük, lecsepegtetjük és beleborítjuk a szalonnás serpenyőbe. Visszatesszük az edényt közepesen erős tűzre, ráöntjük a tojásos masszát, megszórjuk a chilipaprikával és szinte csak gondolatnyi idő alatt, kevergetve összemelegítjük a tésztavacsorát. Akkor a legfinomabb, ha a tojás és a tejszín keveréke krémes marad. Aztán tálalás előtt ráhintjük a maradék reszelt parmezánt, ollóval rányessük a petrezselymet és még egyszer megborsozzuk.
|